SØBY BRUNKULSLEJER
Velkommen til en side om Søby Brunkulslejer
Lidt syd-øst for Herning ligger Søby, hvor der fra starten af 2. verdenskrig og indtil ca 1970 blev gravet brunkul på livet løs. Min egen første erindring om Søby, stammer fra ét af de første Søby-træf, hvor vi sad på et tæppe og fik kaffe og kage. Det har været i 1971, hvor jeg var 5 år. Herefter har jeg været med til mange træf, og har gennem min barndom hørt mange historier, om hvordan livet i Søby var engang.
Noget der står stærkt i min erindring, er lugten af de store rustne skeletter af gamle gravemaskiner, der stadig stod tilbage rundt om i området. Og så erindringen om mine bedsteforældres træhus, som hele familien - to voksne og tre børn - havde boet i derude i Søby. I 1956 flyttede familien til Hasselager uden for Aarhus, hvor de byggede et rigtigt hus. Med sig havde de træhuset fra Søby, og hvor de boede i et hjørne af haven, mens de byggede det nye hus. Da jeg var barn stod det stadig i haven, men blev kun brugt som opbevaring og legehus. Jeg undrede mig ofte over, hvordan søren en hel familie på fem, kunne have boet i et legehus…
Jeg har desværre ikke et foto af træhuset, mens det stod i Søby, men her er et billede af den nye grund, hvor man kan se det i det ene hjørne af familiens nye grund før det nye hus var bygget:
------- ooo O ooo -------
Denne side har jeg lavet på baggrund af en planche over området med markeringer af forskellige boliger og lokaliteter fra tiden under og efter anden verdenskrig, samt tilhørende teksthæfte, som blev til i et samarbejde mellem min onkel, Jens Børge Madsen og Søby Brunkulsmuseum i 2017, hvori han har samlet lidt forskellige oplysninger og anekdoter om Søby - i en blanding af egne erindringer og ting han har fået fortalt af andre.
Under "Lokaliteterne" i menuen, ses luftfotoet med markeringer med tal. I undermenuen findes alle lokaliteterne. Nogle med mere tekst end andre. Under alle teksterne findes en lydfil med oplæsning af teksten.
Her udover har jeg linket til filmen Det Jyske Klondyke, som er lavet af Det lokalhistoriske arkiv i Brande, samt dokumentarserien Det Brune Guld, som er lavet af TV-Midt/Vest og Jan Svendsen fra Brunkulsmuseet i Søby.